perjantai 20. joulukuuta 2013

Kaupungin parasta kaakaota etsimässä


Jo viime talvena kolusin läpi Helsingin kahviloita yrittäen etsiä kaupungin parasta kaakaokokemusta. Pisteitä saa kahvilan miljööstä ja tunnelmasta, kaakaon mausta, lämpötilasta ja tietysti kermavaahdosta (laatu ja määrä. Painepullojen hötövaahto on ehdoton nou!).

Toissapäivänä menin uudestaan kaakaolle jo viime talvenakin testattuun Strindbergin kahvilaan. Viime vuonna ongelmana oli liian haalea kaakao, pisteitä tuli silti mukavasta ympäristöstä. Nyt osasin tilta kaakaon mahdollisimman kuumana ja se olikin suhteellisen hyvä. Joskin kermaa olisi saanut olla hieman enemmän. Eli kaikesta huolimatta etsintä saa vielä jatkua.



Kaakaon seuraksi otin iiihanan whoopien, nam! Täytyykin testata näitä myös kotikeittiössä.

tiistai 17. joulukuuta 2013

Valkoinen käpykakku

Ensimmäinen teksti! Suurena suunnitelmana on jo vuosia ollut jonkinlaisen fiilistelyblogin aloittaminen. Tässä se sitten ehkä on. Herkkuja, kahviloita, käsitöitä ja kaikkea kaunista.

Välillä laiskottaa ja usein työ vie liikaa aikaa kaikelta kivalta. Yritän kuitenkin saada tänne jotain pieniä mukavia asioita laitettua.

Ensimmäisenä on jouluinen vaalea käpykakku. Tätä nautiskeltiin sukulaisten kanssa itsenäisyyspäivän viikonloppuna. Kaikki meni!



Tarvitaan:

Pohja:

4 munaa
1 ½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta

Pohjaksi vaalea kääretorttupohja vaikkapa Kinuskikissan ohjeella .

Täyte:

2 dl maitoa
1 tl vanilijasokeria

lakahilloa purkillinen

2  dl turkkilaista jugurttia
4 dl kermaa
½ dl sokeria
½ dl vanilijakastikeaineksia (esim. Blåband)
250g mascarponejuustoa

Päälle valkoista sokerimassaa 500g, valkoisia sokerihelmiä ja tomusokeria.


Leikkaa pohjasta kolme kävynmuotoista soikiota. Yksi iso ja kaksi pienempää, kaikki eri kokoisia. Käytin mitta-apuna 26 cm irtopohjavuoan reunaa ja tein suurimmasta soikiosta sen kokoisen leikaten sen kuitenkin siis soikion muotoon. Säästä irtopalat kakun keskiosan kohottamiseen.

Valmista täyte sekoittamalla keskenään jugurtti, 2 dl vatkaamatonta kermaa, sokeri, vanilijakastikeainekset ja mascarponejuusto. Sekoita vielä joukkoon 2 dl vatkattua kermaa.

Laita isoin soikioista kakkuvadille ja kostuta se vanilijasokerilla maustetulla maidolla. Lisää päälle kerros lakkahilloa ja täytettä. Laita keskelle kääretorttupohjan ylijäämäpaloja. Valmista toinen kerros keskikokoisesta soikiosta samoin. Laita päälle pienin soikioista ja kuorruta kakku kauttaaltaan kermatäytteellä.

Kauli sokerimassa soikeaksi levyksi (käytä apuna tomusokeria) ja levitä kaulinta apuna käyttäen kakun päälle. Reunoista saa siistit ja tasaiset venyttämällä sokerimassaa hieman. Leikkaa ylimääräinen massa pois ja tasoita kakkua tarvittaessa käsin. Leikkaa "käpyreiät" saksilla ja liimaa sokerihelmet kiinni tomusokerin ja veden sekoituksella. Ripottele päälle tomusokeria.

Nam!